Ellengard van den Meijer

Ellengard van den Meijere

Ik ben de geliefde van Bodijn en handwerksvrouw, kokkin en manusje van alles. Ik houd me o.a. bezig met het laten zien en vertellen aan het publiek hoe naaldbinden gedaan wordt of bandweven, of hoe zo'n koordwiel werkt. Zomaar vertellen waarom we rondtrekken door het land (en dat we ook echt in de tenten slapen) is een geliefd gespreksonderwerp. Koken boven het vuur vind ik ook leuk maar daarin ben ik niet de enige. We vinden het bijna allemaal erg leuk om te koken en uit te zoeken welke groentes er al wel waren en welke nog niet in de 15e eeuw. 

 

Ermecin BomondErmecin Bomond

Ik ben weefster. Ik heb kamgeweven en kaartgeweven banden in allerlei kleuren. Ook maak ik koord met het koordwiel , breivork (lucet) of gewoon met mijn handen. Ben nu druk aan het leren weven op een echt getouw! Inmiddels is mijn eerste grote lap klaar en ik ben erg trots op het resultaat! We maken namelijk al onze kleding zelf. En samen met Ellengard zorg ik er ook voor dat de rest van het gezelschap niets te kort komt. 

 

 

 

Bodijn van den MeijerBodijn van den Meijere

Ik vind het prettig om met hout te werken, en dan bijvoorbeeld de benodigdheden te maken waarmee onze vrouwen de mooiste koordjes en bandjes kunnen handwerken, ook de kinderspelen die ik gemaakt heb naar middeleeuws voorbeeld zijn een waar succes en ook voor ons leuk om te doen in een vrij moment. Vandaag de dag houd ik me vooral bezig met het fijnere houtsnijwerk en maak ik houten stempels. Ik geniet er van om met mijn dierbaren rond te trekken om onze, al dan niet zelfgemaakte, spulletjes aan de man, of natuurlijk de vrouw, te brengen. Het is gezellig om samen met mijn geliefde Ellengard en de anderen zoveel tijd door te brengen. Ik vind het ook erg leuk om u te vertellen hoe we zoal leven en werken in de vijftiende eeuw, als u een vraag heeft zal ik hem naar beste eer en geweten proberen te beantwoorden. 

  

Héél af en toe worden we nog vergezeld door een aantal enthousiaste ambachtslieden en handwerkslieden die zich ook even aan u voorstellen. 

  

Sofia AbrahamszoonSofia Abrahamszoon

Ik hou met net als de andere dames uit ons genootschap bezig met verschillende textiele handwerktechnieken.

  

 

  

Katharine van LeydenKatharine van Leyden

Ik ben de geliefde van Peppini.  Ik ben handig met naald en draad en leer iedere dag weer van de andere vrouwen wat ik hiermee allemaal kan maken. 

 

 

 

 

 

Peppini van LeydenPeppini van Leyden

 Ik weet veel van kruiden en bemoei mij graag met alles wat rondom het kookvuur gebeurd. 

 

 

 

 

 

Friedlinde von AmervoirtFriedlinde von Amervoirt

Ik ben Friedlinde von Amervoirt. Ik kan spinnen met de spintol en het spinnenwiel, bandweven met kaartjes en met de weefkam.

 

 

 

 

 

GiselherGiselher von Amervoirt

Mijn naam is Giselher. Tijdens kampementen bij veldslagen draag ik mijn steentje bij in de schutterij.